Pomidor dotarł do Europy po 1492 roku – po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa, w której te czerwone warzywa rosną od 8 tysięcy lat!
Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie. Kiedy ludzie przekonali się, że warzywo ma niepowtarzalny smak i właściwości, zaczęli się nim masowo zajadać.
Pomidory zawierają cenny skladnik – likopen – barwnik, który nie tylko nadaje im głęboki, czerwony kolor, ale przede wszystkim wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, dlatego ma silne właściwości antynowotworowe.
Zdaniem australijskich naukowców likopen wchłania się lepiej z przetworów pomidorowych (np. koncentratu pomidorowego, suszonych pomidorów czy sosów), niż ze świeżych owoców.
Ponadto czerwone warzywa pomagają obniżać ciśnienie tętnicze i cholesterol, tym samym chroniąc nas przed zawałem serca, udarem mózgu i chorobami układu krążenia.
Sałatki, surówki, pomidory pieczone, nadziewane, suszone, pomidory z puszki, puree z pomidorów, zupa pomidorowa, koncentraty, sosy... Sposobów konsumowania pomidora jest mnóstwo! Warzywo ma też wiele odmian. Pomidory różnią się od siebie nie tylko kształtem, ale i miękkością, kolorem, smakiem, zawartością miąższu. Pomidory malinowe, maleńkie koktajlowe, które ozdobią każdą sałatkę, śliwkowe i oczywiście pomidory zwyczajne, które są najchętniej spożywanym w Polsce gatunkiem.
Warto pamiętać, że pomidory nie lubią zimna. Trzymanie ich w lodówce (w temp. poniżej 7 °C) prowadzi do utraty koloru, smaku i niektórych witamin.
Pamiętajmy, że pomidory pomagają też utrzymać szczupłą sylwetkę i piękną skórę! Witamina C dodaje cerze blasku, a witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek. Warzywa mają niewiele kalorii, dlatego warto się nimi zajadać zwłaszcza latem i jesienią kiedy szczególnie dbamy o szczupłą sylwetkę.
Pielgrzym nr21(727)
K.K
ZDROWIE - PORA NA POMIDORA !!!!!!
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
UWAGA! Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ | ZAREJESTRUJ SIĘ