Magda Gessler - poleca
Barszcz biały wielkanocny
Etapy przygotowania
Wywar mięsny gotować przez godzinę z wędzonymi żeberkami. Ugotować jajka na twardo. Do wywaru dodać zakwas i czosnek i gotować kolejną godzinę. Wlać do śmietanki kilka łyżek wrzącej zupy, zamieszać i wlać do zupy. Doprawić chrzanem. Cebule i boczek pokroić w kosteczkę. Do barszczu włożyć białą kiełbasę i gotować 10 minut. Wyjąć kiełbasę i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać boczek, dorzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Pod koniec dodać majeranek. Cebulę z boczkiem dodać do zupy. Odstawić do następnego dnia. Podawać z dodatkiem kiełbasy i jajka na twardo.
Składniki
• wywar mięsny - 1 l
• wędzone żeberka - 200 g
• śmietanka 30% - 1 szklanka
• pszenny zakwas - 2 szklanki
• czosnek - 4 ząbki
• biała kiełbasa - 4-6 kawałków
• cebula - 1
• boczek wędzony - 200 g
• jajka - 4-6
• majeranek - garść
• chrzan - 1 duża łyżka
• sól i pieprz - do smaku
K.K
WIELKANOCNY--BIAŁY BARSZCZ
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
UWAGA! Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ | ZAREJESTRUJ SIĘ