Bądź na bieżąco!



Zapisz się do naszego newslettera
i ciesz się najnowszymi informacjami
z Twojego regionu.

Od dziś będziesz wiedział(a) wszystko to, co dzieje się interesującego nie tylko w Twoim sołectwie lecz także w całej Twojej okolicy. Nie zwlekaj, zapisz się już teraz!

zapisz się
Bądź na bieżąco!
zapisz się Zapisz się do naszego newslettera i ciesz się najnowszymi informacjami z Twojego regionu.
DZIŚ:
piątek,29 marca
Imienieny:
Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
dziś
pogoda_1
°C
jutro
pogoda_2
°C
Wyznacz trasę swojej podróży
1
2
<POWRÓT
PASZTECIKI z FETĄ i SZPINAKIEM !!! SMACZNEGO
obrazek
Kuchnia Wegetariańskie Paszteciki z fetą i szpinakiem

Paszteciki z fetą i szpinakiem
Tanie i proste ciasto i niezastąpiony farsz, szpinak z fetą. Ciasto ciekawe, bo z ciepłą wodą, która leciutko spulchni je podczas leżakowania. W efekcie paszteciki podawane na ciepło są miękkie a na zimno już kruche i należy je jeść znacznie ostrożniej. Świeży szpinak, uduszony samodzielnie z odrobiną czosnku będzie świetnym dodatkiem, ale mrożony także się sprawdzi.
Porcje: 6
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas: 90 min.
Kaloryczność: średnia

Składniki:
• 3 szklanki mąki pszennej,
• 4 łyżki oliwy,
• 1 szklanka ciepłej wody,
• 1 łyżeczka soli,
• 1 jajko do posmarowania pasztecików,
• 3 łyżki ziaren sezamu,
• 1 łyżka masła do wysmarowania blachy.
• Farsz:
• 20 dag sera feta,
• 50 dag mrożonego szpinaku,
• 1 ząbek czosnku,
• 1 jajko,
• sól,
• pieprz,
• 2 łyżki śmietany.

Jak przyrządzić?
Mąkę wysypujemy na stolnicę, mieszamy z solą i stopniowo dodajemy oliwę wyrabiając ciasto. Następnie dodajemy ciepłą wodę, także stopniowo, i wyrabiamy ciasto na zwartą, elastyczną masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 1 godzinę. Szpinak rozmrażamy i dusimy przez kilka minut z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie dodajemy rozdrobnioną fetę i mieszamy, dopóki składniki dobrze się nie wymieszają. Odstawiamy. Kiedy ostygnie, dodajemy jajko i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i, jeśli trzeba, solą. Ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, podsypując mąką, i wycinamy z niego kwadraty o o boku do 10 cm. Rozkładamy na nich szpinak z fetą i sklejamy brzegi do środka. Blachę smarujemy masłem, układamy na niej paszteciki, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30-40 minut.
Jak podawać?
Paszteciki podajemy na gorąco lub na zimno.
Kafeteria.pl
K.K
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz

UWAGA! Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ | ZAREJESTRUJ SIĘ