JESIEŃ - czas sporządzania przetworów z wszelakiego rodzaju owoców i warzyw, Sos CHUTNEJ to jeden ze sposobów wykorzystania runa naszego ogrodu,
Smacznego!!!!
Polecam K.K
Chutney (czatnej) to przysmak kuchni indyjskiej i ze swojej natury jest pikantny. Okazuje się jednak, że orientalne przyprawy świetnie komponują się z całkiem rodzimymi owocami, takimi jak jabłka.
ale również:
Chutney z żurawiną
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
Chutney z rabarbaru
Chutney z papryką
Chutney z pomidorów i moreli
Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek
Chutney wiśniowy
Chutney śliwkowy
Chutney jagodowy do mięs
Chutney z jabłek (w wersji spolszczonej czatnej) to doskonały sos do mięsa, wędlin, sera i rozmaitych przekąsek. Jest świetną alternatywą dla popularnego ketchupu oraz wykwintnym dodatkiem do potraw. Sos chutney zda egzamin zarówno na przyjęciu, jak i podczas świątecznego obiadu czy kolacji. Podajemy przepis na chutney jabłkowy z m.in. z cebulą, papryką i wermutem.
Składniki
2 kg jabłek
2-3 cebule
1 duża czerwoną paprykę
1 papryczka chilli
400 g brązowego cukru
po 1 łyżeczce mielonych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kardamonu, imbiru (może być też świeżo starty), soli, pieprzu kolorowego, nitek szafranu
300 ml octu jabłkowego
400 ml wermutu
400 g rodzynek
Przygotowanie krok po kroku:
Nitki szafranu zalej czterema łyżkami wrzątku i parz je przez ok. 10-15 minut.
Obrane jabłka pokrój na małe kawałki, podobnie paprykę. Cebulę posiekaj.
Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka z grubym dnem. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj ok. 40 minut.
Gorącą masę przełóż do suchych, gorących, wyparzonych w piekarniku słoiczków.
Ustaw je na blacie do góry dnem, przykryj gazetami i kocykiem.
Pasteryzuj tak przez co najmniej 20 minut. Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły!
Gość Niedzielny nr. 36 rok XCV
K.K
AROMATYCZNY SOS CHUTNEJ
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
UWAGA! Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ | ZAREJESTRUJ SIĘ