Bądź na bieżąco!



Zapisz się do naszego newslettera
i ciesz się najnowszymi informacjami
z Twojego regionu.

Od dziś będziesz wiedział(a) wszystko to, co dzieje się interesującego nie tylko w Twoim sołectwie lecz także w całej Twojej okolicy. Nie zwlekaj, zapisz się już teraz!

zapisz się
Bądź na bieżąco!
zapisz się Zapisz się do naszego newslettera i ciesz się najnowszymi informacjami z Twojego regionu.
DZIŚ:
piątek,29 marca
Imienieny:
Wiktoryna, Cyryl, Eustachy
dziś
pogoda_1
°C
jutro
pogoda_2
°C
Wyznacz trasę swojej podróży
1
2
<POWRÓT
AROMATYCZNY SOS CHUTNEJ
obrazek
JESIEŃ - czas sporządzania przetworów z wszelakiego rodzaju owoców i warzyw, Sos CHUTNEJ to jeden ze sposobów wykorzystania runa naszego ogrodu,
Smacznego!!!!
Polecam K.K

Chutney (czatnej) to przysmak kuchni indyjskiej i ze swojej natury jest pikantny. Okazuje się jednak, że orientalne przyprawy świetnie komponują się z całkiem rodzimymi owocami, takimi jak jabłka.
ale również:
Chutney z żurawiną
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 
Chutney z rabarbaru
Chutney z papryką
Chutney z pomidorów i moreli
Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek
Chutney wiśniowy
Chutney śliwkowy
Chutney jagodowy do mięs

Chutney z jabłek (w wersji spolszczonej czatnej) to doskonały sos do mięsa, wędlin, sera i rozmaitych przekąsek. Jest świetną alternatywą dla popularnego ketchupu oraz wykwintnym dodatkiem do potraw. Sos chutney zda egzamin zarówno na przyjęciu, jak i podczas świątecznego obiadu czy kolacji. Podajemy przepis na chutney jabłkowy z m.in. z cebulą, papryką i wermutem.
Składniki
2 kg jabłek
2-3 cebule
1 duża czerwoną paprykę
1 papryczka chilli
400 g brązowego cukru
po 1 łyżeczce mielonych przypraw: ziela angielskiego, goździków, kardamonu, imbiru (może być też świeżo starty), soli, pieprzu kolorowego, nitek szafranu
300 ml octu jabłkowego
400 ml wermutu
400 g rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:
Nitki szafranu zalej czterema łyżkami wrzątku i parz je przez ok. 10-15 minut.
Obrane jabłka pokrój na małe kawałki, podobnie paprykę. Cebulę posiekaj.
Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka z grubym dnem. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj ok. 40 minut.
Gorącą masę przełóż do suchych, gorących, wyparzonych w piekarniku słoiczków.
Ustaw je na blacie do góry dnem, przykryj gazetami i kocykiem.
Pasteryzuj tak przez co najmniej 20 minut. Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy wszystkie słoiki się zamknęły!

Gość Niedzielny nr. 36 rok XCV
K.K
Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz

UWAGA! Dodawanie komentarzy tylko dla zarejestrowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ | ZAREJESTRUJ SIĘ